Trond Berg  «Alle fugler – kommer de egentlig tilbake?»
mai
13.
11:30 a.m.11:30

Trond Berg «Alle fugler – kommer de egentlig tilbake?»

Naturen forandrer seg. Også i Innlandet. Noen av endringene er langsomme og nesten umerkelige, andre er dramatiske og tydelige. Fugler kan være en lett synlig indikator på hva som foregår. Sangsvane  og trane er blitt et dagligdags syn herover, mens vipe og gråspurv er mange steder helt forsvunnet. Hvorfor? Bli med på et nærmøte med utvalgte sterke personligheter blant våre lokale fugler. Trond Berg er tidligere naturfilmskaper i NRK. Han har laget utallige filmer fra innlandsnaturen. Han er for tiden leder i Birdlife Elverum.

 Foto: Tilsendt av Trond Berg

Vis arrangement →

Samina Vabo Ansari:  «AFGHANISTAN FØR OG ETTER TALIBAN INNTOK KABUL »
apr.
8.
11:30 a.m.11:30

Samina Vabo Ansari: «AFGHANISTAN FØR OG ETTER TALIBAN INNTOK KABUL »

AFGHANISTAN FØR OG ETTER TALIBAN INNTOK KABUL 

Pensjonistuniversitetet på Gjøvik inviterer til foredrag om Afghanistan på møtet tirsdag 8.april. 

Det planlagte møtet med Ayesha Wolasmal utgår, hun er på jobb i Afghanistan. I stedet kommer Samina Vabo Ansari, hun er en meget god erstatter og er kjent for mange etter intervjuer om hjemlandet i podkaster som Drivkraft, "Samina kom seg unna», i Dagsnytt og Sommer i P2.

Samina Vabo Ansari har bakgrunn i juss og diplomati. Hun er strategisk rådgiver, skribent og samfunnsbygger med dyp innsikt i internasjonale relasjoner, innovasjon og fredsarbeid. 

Hun har bred erfaring fra både offentlig sektor, næringsliv og sivilsamfunn – i Norge og internasjonalt, særlig med fokus på Afghanistan og regionen. 

Gjennom sitt arbeid har hun bidratt til å bygge broer mellom kulturer, systemer og mennesker, og løfte frem nyanserte perspektiver i komplekse samfunnsspørsmål.

Afghanistan er mer enn krig: Det er et land med historie, kultur, visdom og uforløst potensial. 

I dette foredraget ønsker Samina Vabo Ansari å nyansere det ensidige narrativet om Afghanistan som et evig konfliktområde. 

Hva ble egentlig oppnådd de siste 20 årene – på tross av kaos og krig? Hvordan kan vi forstå det afghanske folkets styrke og motstandskraft, og hva kan vi lære av dem – og av våre egne valg i møte med dem?

Foredraget belyser utvikling, håp, lærdom og veien videre – sett gjennom en personlig, faglig og spirituell linse. 

Det handler om å forstå, ikke bare analysere. Å lytte, ikke bare mene. Og å erkjenne at det finnes en fremtid – også i Afghanistan.

Medlemmer og andre interesserte er hjertelig velkommen til Gjøvikhallen på Gjøvik Gård kl.11.30. 

Foto er tilsendt av foredragsholder.

Vis arrangement →
Heidrun Sørlie Røhr:  «Østafor sol og vestafor måne» - Undset, Tolkien og Middelalderen
mars
11.
11:30 a.m.11:30

Heidrun Sørlie Røhr: «Østafor sol og vestafor måne» - Undset, Tolkien og Middelalderen

Heidrun Sørlie Røhr er forfatter og lektor på Nansenskolen med ansvar for «Litteratur og Idehistorie». Hun har tidligere vært både rektor og inspektør ved skolen og har arbeidet mange år med freds-og dialogarbeid. 

I foredraget ser hun nærmere på to viktige forfattere av samme generasjon: Vår egen Sigrid Undset og engelske John Ronald Reuel Tolkien, mest kjent for «Ringenes Herre» og som opphavsmann til Fantasy som moderne, litterær sjanger. Begge var særlig interesserte i middelalderen, dens religion og aktuelle strømninger. Finnes det fellestrekk i forholdet mellom liv og diktning hos de to forfatterne? 

Foto: Tilsendt fra Heidrun Sørlie Røhr

Vis arrangement →
Jon Helge Lesjø: «Innlandets politiske landskap» - historisk tilbakeblikk og perspektiver fram mot stortingsvalget høsten 2025
feb.
11.
11:30 a.m.11:30

Jon Helge Lesjø: «Innlandets politiske landskap» - historisk tilbakeblikk og perspektiver fram mot stortingsvalget høsten 2025

Det politiske landskapet i Innlandet har noen særtrekk som skiller det fra andre deler av Norge. Et dominerende AP og et sterkt SP sprang ut av klassesamfunnets store motsetninger, og skillelinjene har blitt vedlikeholdt over flere generasjoner. Samfunnsmessige endringer, et nytt mediebilde og mobilisering rundt viktige politiske saker har endret styrkeforholdet mellom partiene. Hva driver denne utviklingen, hvor varige kan vi se for oss at endringene vil bli, og hvordan vil de evt. påvirke stortingsvalget høsten 2025? Lesjø er sosiolog og professor emeritus ved Univ. i Innlandet og har vært mye brukt til å kommentere valg og aktuelle politiske saker i fylket vårt.

Vis arrangement →
Thor Gotaas: «Et muntert blikk på skisporet»
jan.
14.
11:30 a.m.11:30

Thor Gotaas: «Et muntert blikk på skisporet»

Bli litt klokere til neste gang du ser på idrettsstjernene. Gotaas tar oss med på en kulturhistorisk reise fra kvaeluktende tømmerhoggere til moderne skiløpere i kondomdrakt.

Gotaas er folkeminnegransker, forfatter og er cand. philol. med hovedfag i folkloristikk fra UiO. Han har skrevet bøker om skihistorie, landstrykere, tatere, sjømenn og løpere.

Gotaas forteller med humor og med blikk for detseriøse og det kuriøse.

Vis arrangement →
«Jul med Fredholms trio»
des.
10.
11:30 a.m.11:30

«Jul med Fredholms trio»

Elin Marie Christensen (fiolin), Ole Nilssen (trekkspill) og Evald «Fredholm» Kvem (sang) er viden kjent for sin genuine Prøysentolkning og sitt lekne samspill. Fra sin base i Hedmarksdikteren vikler Fredholms trio seg inn i både folkemusikk og klassisk, gamle revyviser og smekre ballader. Denne gangen byr trioen på en akustisk konsert med julestemning av det gode, gammeldagse slaget. Her blir det kjent og ukjent fra Prøysens jul, storgardsmusikk fra juleballenes tid og en og annen juleklassiker.

Vis arrangement →
Ingvild Bryn: «Et liv i NRK – og utenfor»
nov.
12.
11:30 a.m.11:30

Ingvild Bryn: «Et liv i NRK – og utenfor»

Ingvild Bryn er journalist og programleder i NRK. Vi kjenner henne spesielt godt som nyhetsanker i  Dagsrevyen, Dagsrevyen 21 og Kveldsnytt, men også som korrespondent i Stockholm og i Washington DC. Hun er fra Voss og opptatt av at vi verner om språket vårt, spesielt nynorsken. I 2021 ble hun på bakgrunn av det hedret med NRKs språkpris. Tidligere hadde hun blitt utpekt som «Årets nynorsbrukar» og mottatt «Storegutprisen». Begge prisene hedrer personer som «bruker nynorsk på en levende og ledig måte og skaper større allmenn forståing for nynorsk.»

Ingvild Bryn vil snakke om arbeidsdagen sin og hva som er interessene utenom jobben.

Vis arrangement →
Carl Schiøtz Wibye: «Midøsten midt blant oss.»
okt.
8.
11:30 a.m.11:30

Carl Schiøtz Wibye: «Midøsten midt blant oss.»

Carl Schiøtz Wibye er diplomat, tidligere ambassadør i Riyadh og har skrevet flere bøker.

Ikke mange nordmenn kjenner området og Saudi-Arabia som han gjør. I foredraget sitt vil han gi en bakgrunnsorientering om den politiske, økonomiske og religiøse utviklingen i Egypt, Iran og Saudi-Arabia, med vektlegging på nyere historie og den dagsaktuelle situasjonen, herunder rollen til Hamas. Foredraget vil også ta for seg hvordan aktivister fra den såkalte MENAPT-regionen (Midtøsten, Nord-Afrika, Pakistan, Tyrkia) etter hvert har fått en betydelig innflytelse i Norge, noe som har vanskeliggjort integrering.

Vis arrangement →
Hans Olav Lahlum: «Et demokrati på avgrunnens rand? Trump, Biden og slaget om USA 2024.»
sep.
10.
11:30 a.m.11:30

Hans Olav Lahlum: «Et demokrati på avgrunnens rand? Trump, Biden og slaget om USA 2024.»

Historikeren og forfatteren Hans Olav Lahlum forteller historien om og analyserer erfaringene fra de siste fem tiårenes presidentvalg og utviklingstrender i amerikansk politikk. Deretter fokuserer han på situasjonen foran høstens presidentvalg og drøfter hvor store konsekvenser valgets utfall kan få for USA og verdenssamfunnet for øvrig.

Vis arrangement →
Lise Fjeldstad og Håvard Gimse:  "Ibsens liv og kvinner han møtte."
mai
14.
11:30 a.m.11:30

Lise Fjeldstad og Håvard Gimse: "Ibsens liv og kvinner han møtte."

Lise Fjeldstad er en av Norges store skuespillere, med tolkninger av store roller på teater, i film og TV. Hun har også vært instruktør.Hååvard Gimse er professor i klaver ved Norges Musikkhøgskole. Han konserterer i inn og utland og har mottatt en rekke priser . Sammen har de laget et tekst og musikkprogram om Henrik Ibsens liv og kvinner han møtte.

foto Anne Elisabeth Næss

Vis arrangement →
Petter Bae Brandtzæg: " Kunstig intelligens – nye relasjoner og ny offentlighet. "
apr.
9.
11:30 a.m.11:30

Petter Bae Brandtzæg: " Kunstig intelligens – nye relasjoner og ny offentlighet. "

Hva skjer når vi blir venner med kunstig intelligente agenter? Hva skjer når kunstig intelligens inntar offentligheten med egne ytringer? 
Petter Bae Brandtzæg er professor i medieinnovasjon ved universitetet i Oslo og sjefforsker ved SINTEF Digital. Han har i en årrekke forsket på de sosiale konsekvensene av kunstig intelligens. blitt omtalt i The Observer, CNET, Yahoo News og New York Times. Han er i den nasjonale ekspertgruppen opprettet av Forskningsrådet for Norges nasjonale storsatsning på kunstig intelligens.

foto Werner Juvik

Vis arrangement →
Arne Julsrud Berg og Jørn Wroldsen: "Hva skjuler Mjøsa -En presentasjon av Oppdrag Mjøsa"
mars
12.
11:30 a.m.11:30

Arne Julsrud Berg og Jørn Wroldsen: "Hva skjuler Mjøsa -En presentasjon av Oppdrag Mjøsa"

Arne Julsrud Berg er historiker og direktør for Mjøsmuseet. Han har tidligere vært kultursjef og kommunalsjef. Han har jobbet med Mjøsa i lang tida. Gjennomførte omfattende undervannsarkeologiske undersøkelser fra 1978 og framover. Han har registret over 20 vrak i Mjøsa og skrevet både artikler og bok om båttrafikken på Mjøsa.
Jørn Wroldsen er professor i fysikk. Fra 1997-2021 var han en sentral leder, først som prorektor og rektor ved Høgskolen i Gjøvik, og senere som viserektor ved NTNU i Gjøvik. Han er prosjektleder for Oppdrag Mjøsa.
 
Vis arrangement →
Anne Skuterud:  "Nå er det alvor - Totalberedskapskommisjonen og helhetlig risiko"
feb.
13.
11:30 a.m.11:30

Anne Skuterud: "Nå er det alvor - Totalberedskapskommisjonen og helhetlig risiko"

Totalberedskapskommisjonens drøfting av det helhetlige risiko-, sårbarhets- og trusselbildet tar utgangspunkt i fire faktorer som treffer Norge bredt: Stormakts rivalisering, teknologisk utvikling, klimaendringene og demografiske endringer.
Anne Jødahl Skuterud er kornprodusent i Gjerdrum og har vært medlem av Totalberedskapskommisjonen.Hun er også styreleder i Felleskjøpet Agri SA og Norsk Landbrukssamvirke. Skuterud er advokat og har en rekke styreverv i tillegg til at hun jobber som selvstendig næringsdrivende.
foto Espen Sollie

 

 

Vis arrangement →
Tirsdag 09 januar: Jens Nordahl:  " Vinmonopolets 100 årige historie"
jan.
9.
11:30 a.m.11:30

Tirsdag 09 januar: Jens Nordahl: " Vinmonopolets 100 årige historie"

Jens Nordahl er statsviter og presseansvarlig i Vinmonopolet AS. Der har han jobbet i 25 år i ulike stillinger. Vinmonopolets historie er den usannsynlige historien om et statlig monopol som utviklet seg til i bli en årlig omdømmevinner og folkets favoritt og en faghandel i verdensklasse

foto Ellen Jarli

Vis arrangement →
Et musikkforedrag med Dur & Wold: «Multikunstneren Sandbeck - en klassereise»
des.
13.
11:30 a.m.11:30

Et musikkforedrag med Dur & Wold: «Multikunstneren Sandbeck - en klassereise»

Daglig leder av Sandbeckstiftelsen på Rena, Tom Erik Tangen og lærer ved Voksenpedagogisk Senter på Hamar, Bernt Wold, formidler Åmot-kunstneren Vidar Sandbecks liv og virke - og hans klassereise fra enkle kår - til han ble en folkekjær forfatter og visekunstner kjent for utallige romaner, barne-bøker, hørespill og ikke minst alle visene.

Foto: Dur & Wold

Vis arrangement →
Byutvikling i Gjøvik – Visjon 2030
okt.
11.
11:30 a.m.11:30

Byutvikling i Gjøvik – Visjon 2030

Hvilke planer og tanker har Gjøvik kommune og næringsaktør om byen vår?

Tirsdag 11.okober kl 11:30 får vi høre fra kommunalsjef for samfunnsutvikling Arne Moen, by- og arealplanlegger Ragnhild Hoel, og bylabsjef Anne Marthe Dahl Zettervall fra Gjøvik kommune om hva kommunen har på «tegnebrettet».


Hva tenker en næringsaktør om byutvikling i Gjøvik?

Steffen Hellum har et stort og aktivt engasjement i Gjøvik: Head of Business i Telia - Phonero, investor, styreleder og eier og medeier av flere lokale virksomheter som Fahlstrøm, NT6, Næringsbanken og Hovdetoppen AS.

Vis arrangement →
Anders Magnus: «USA, Kina og framtida for demokratiet» (NB! Flyttet til Gjøvik Kino Sal 1)
sep.
27.
11:30 a.m.11:30

Anders Magnus: «USA, Kina og framtida for demokratiet» (NB! Flyttet til Gjøvik Kino Sal 1)

NB! Møtet er flyttet til Gjøvik Kino Sal 1

Magnus har vært journalist i over 40 år, og har jobbet i Bergens Tidende, TV2 og NRK. Han har vært korrespondent i Afrika, i Asia med base i Beijing - og i USA under årene med Donald Trump som president.

I Afrika rapporterte han fra mange land med svært mangelfulle demokratiske styresett. I Kina opplevde han det kommunistiske diktaturet på nært hold. I USA så han hvordan det republikanske partiet under Trumps ledelse beveget seg lenger og lenger vekk fra demokratiske idealer. Han vil også komme inn på hvordan demokratiet nå også er under press i vår verdensdel, Europa, ikke minst etter Russlands angrep på Ukraina.

Vis arrangement →
Jon-Roar Bjørkvold: «Med musiske våpen». Okkupasjon og motstand. Sanger i krig»
aug.
30.
11:30 a.m.11:30

Jon-Roar Bjørkvold: «Med musiske våpen». Okkupasjon og motstand. Sanger i krig»

Bjørkvold har vært professor i musikkvitenskap i UIO siden 1982. Han er mag.art. med fagkrets musikk, engelsk og russisk. Han har vært forsker i Norge, Russland, USA og Sør-Afrika, gjesteprofessor i USA- har mottatt flere priser for sitt arbeid, ikke minst for sitt pionerarbeid innen musikalsk barnekultur. Hans siste bok: "Med musiske våpen " er bakgrunnen for foredraget i PU.

NB! Møtet varer i 1,5 time. 

Vis arrangement →
Mille Cathrine Øveraasen: "Fra produktutvikling til industridesign"
mai
31.
11:30 a.m.11:30

Mille Cathrine Øveraasen: "Fra produktutvikling til industridesign"

Øveraasen AS har utviklet og produsert snøploger og annet snøryddingsutstyr i snart 100 år. De leverer utstyr som passer den enkelte kundes behov og ønsker over hele verden.

Bedriftens filosofi har vært den samme i mer enn 90 år: "Vi skal bruke våre ressurser  til å utvikle og konstruere verdens beste snøryddingsutstyr". I dag har de en ledende posisjon i dette beskjedne, men høyt spesialiserte markedet!

Mille Cathrine er fjerde generasjon i familiebedriften Øveraasen. Hun er styreleder og jobber også til daglig i bedriften.

Vis arrangement →
Per Edgar Kokkvold: «Ytringsfrihet – retten til å si det andre ikke vil høre»
mars
8.
11:30 a.m.11:30

Per Edgar Kokkvold: «Ytringsfrihet – retten til å si det andre ikke vil høre»

Kokkvold har i sin lange pressekarriere vært en av ytringsfrihetens fremste forkjempere. Kokkvolds fremste innsats i norsk medie- verden har vært i presseorganisasjonene hvor han var leder i Pressens Faglige Utvalg og som generalsekretær i Norsk Presse- forbund i en årrekke. Han har fått Fritt Ords honnør for sitt ”prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten”.

Vis arrangement →
Hege Duckert: «Norsk kvinnehistorie» etterfulgt av årsmøte
feb.
15.
11:30 a.m.11:30

Hege Duckert: «Norsk kvinnehistorie» etterfulgt av årsmøte

Duckert er en norsk journalist og forfatter med kultur som sitt spesialfelt. Hun var ansatt i Dagbladet i mange år, blant annet som kulturredaktør. I 2009 ble hun tilsatt som kulturredaktør og senere stabsleder i NRK.

Etter foredraget blir det årsmøte i Gjøvik PU.

Last ned innkalling og saksliste (PDF)

Vis arrangement →
Julemøte: Dikterverda til Jan-Magnus Bruheim i ord og tonar (NB! Gjøvik Kino)
des.
7.
11:30 a.m.11:30

Julemøte: Dikterverda til Jan-Magnus Bruheim i ord og tonar (NB! Gjøvik Kino)

(Erstatter tidligere planlagt musikkforedrag med Arve Tellefsen)

Velkommen til eit poetisk møte med lyriker og forfatter Jan-Magnus Bruheim. Kirsti Maanum, Tore Jørgen Rødølen og Rasmus Stauri presenterer eit vakkert program med dikt, musikk og kåseri.

Det blir folketoner og klassiske musikkstykker på fele, cello og nykkelharpe.

OPPDATERING: Arrangementet finner likevel sted i Gjøvik Kino pga. vaksinering i Gjøvikhallen

Arrangementet foregår i samarbeid med Folkeakademiet Innlandet.

Vis arrangement →
Jørn Wroldsen: «Betydningen av NTNU – et universitetsmiljø i Regionen» (Gjøvik Kino)
nov.
9.
11:30 a.m.11:30

Jørn Wroldsen: «Betydningen av NTNU – et universitetsmiljø i Regionen» (Gjøvik Kino)

Møtet finner sted i kinoen, før vi i desember er tilbake i Gjøvikhallen!

NB! På grunn av sykdom utgår morgendagens planlagte foredrag med Shazia Majid. Som erstatning kommer tidligere prorektor Jørn Wroldsen for å snakke om betydningen av NTNU og av å ha et universitetsmiljø i regionen.

Vis arrangement →
Ellen Johanne Lerberg: «Asta Nørregaard og andre kvinner med pensel og meisel»
okt.
26.
11:30 a.m.11:30

Ellen Johanne Lerberg: «Asta Nørregaard og andre kvinner med pensel og meisel»

Nørregaard var en av Norges første kvinner som malte en altertavle, nemlig til Gjøvik kirke. Signe Scheel, Leis Schjelderup, Kris Laache og Andrea Gram var kunstnere i hennes samtid, men som raskt ble glemt. Foruten et foredrag om kjente og mindre kjente kvinnelige kunstnere, får vi en kort presentasjon av Nasjonalmuseets nye samlingsutstilling. Ellen Johanne Lerberg er magister i kunsthistorie og seniorkurator formidling ved Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet.

Vis arrangement →
Jens Barland: «Glemmeboka – om glosene som forsvant»
okt.
12.
11:30 a.m.11:30

Jens Barland: «Glemmeboka – om glosene som forsvant»

Smak på ord som tellerskritt, heimstadlære, polvotter, solliv, pausefisk, gaffelbiter, fjøsnisse, burugle og kruttlappistol. Dette var hverdagsord for oss som husker en barndom uten internett. Dagens ungdom opplever dette som fremmedord eller gammeldags språk.

Medieforsker Jens Barland har i «Glemmeboka» satt sammen en nostalgisk ordliste ispedd anekdoter og kuriosa. Språket gjenspeiler tiden, både gjenstandene, moralen og tidsånden. Sånn sett blir det gamle språket som en tidsmaskin som hensetter oss til en annen tid og en annen stemning, i dette tilfellet i stor grad til 1970- og 1980-tallet.

Med Barland blir det ei tidsreise med språkets smilerynker, der vi med skråblikk bruker språkendringene til å beskrive samfunnsendringene.

Foredraget passer for oss som husker den gangen telefonene hadde tellerskritt og ikke skritteller. Jens Barland (54) jobber som dekan ved Høyskolen Kristiania.

Vis arrangement →
Jens Olai Jenssen: «Historien om Johan Castberg og de Castbergske barnelover.»
sep.
28.
11:30 a.m.11:30

Jens Olai Jenssen: «Historien om Johan Castberg og de Castbergske barnelover.»

Castbergs barnelover (vedtatt av Stortinget i 1915) sikret at barn født utenfor ekteskap fikk rett til arv og navn etter faren og betaling av barnebidrag. Jenssen har hatt sin yrkeskarriere først og fremst som redaktør i A-pressen, hvor han var sjefredaktør i Oppland Arbeiderblad fra 1994 til 2012. Han er og forfatter av flere fagbøker, hvorav "Et brennende hjerte" om Johan Castberg er aktuell for Pensjonistuniversitetet i vår.

Vis arrangement →
Mona Ringvej: «Landet mot nord. Tusen års norsk historie fortalt gjennom 22 personer.»
sep.
14.
11:30 a.m.11:30

Mona Ringvej: «Landet mot nord. Tusen års norsk historie fortalt gjennom 22 personer.»

Historiker og forfatter Mona Ringvej bruker biografien til et knippe kjente og mindre kjente nordmenn for å fortelle historien om Norge. Her kan man lese om sagnskikkelser som Jostedalsrypa, lovgiverkongen Magnus Lagabøte, sagaforfatteren Snorre Sturlason og kvinneforkjemperen Camilla Collett. Ringvej fletter deres beretninger sammen med alle dem som fant veien til landet mot nord, de som måtte forlate det og de som kom tilbake. 

Mona Renate Ringvej er en norsk historiker. Hun har særlig forsket på utviklingen av demokrati i antikken og på 1700-1800-tallet. Hun tok hovedfag ved Universitetet i Oslo i 1996 og doktorgrad fra 2004 om antikkens greske demokrati.

Vis arrangement →