PU tilbyr høsten 2022 seminarrekke med tema:
Kinas vei til supermaktstatus
Gjennom 6 seminarer høsten 2022 tar vi sikte på å beskrive Kinas historiske, politiske og økonomiske utvikling det siste hundreåret.
Forelesningsserien går over seks torsdager i tidsrommet 13.10 til 17.11 fra klokken 12 - 14. Sted er NTNU Auditorium K102. Max 50 plasser. Medlemspris kr 500 for alle foredragene, andre kr 100 pr møte.
Påmelding etter 1.september:
Toril tlf./sms: 472 94 375. e-post: pugjovik@gmail.com
PROGRAM
Torsdag 13. oktober:
Torbjørn Færøvik - Kina fra keiserdømme til kommunisme
Torbjørn Færøvik er cand. philol fra Universitetet i Oslo med hovedfag i historie og med hovedvekt på Kinas historie. Han har skrevet en serie bøker om Asia og er tildelt Brageprisen tre ganger.
Torsdag 20. oktober:
Kristin Dalen - Fra Mao til Xi. Hvordan har hver av Kinas ledere bidratt til å forme samfunnet?
Kristin Dalen er forsker ved Fafos forskningsgruppe for globale studier. Hun har en mastergrad i statsvitenskap og har de siste årene hovedsakelig arbeidet med Kina. I den forbindelse har hun ledet flere store forskningsprosjekter. For tiden er hun ph. d.-kandidat ved Universitetet i Bergens institutt for sammenlignende politikk.
Torsdag 27. oktober:
Kristoffer Rønneberg -Presse-, ytrings- og religionsfrihetens kår i Kina.
Kristoffer Rønneberg har jobbet som journalist i Aftenpostens utenriksredaksjon siden 2005. Han har vært avisens stringer i Beijing (2005-07) og korrespondent i USA (2013-17). Rønneberg er utdannet i Singapore og London. I 2022 var han Aftenpostens semesterkorrespondent i Asia i fire måneder.
Torsdag 3. november:
Stein Tønnesson: Kinas «Belte og vei»-prosjekter i Asia og faren for væpnede konflikter.
Stein Tønnesson er professor ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO). Han har doktorgrad i historie fra Universitetet i Oslo og har spesielt viet seg studiet av Asia. For tiden er han opptatt av Kinas dobbelte rolle som territorialstat og ekspanderende imperium.
Torsdag 10. november:
Bent Wessel Aas Å etablere og drive virksomhet i Kina
Bent Wessel Aas er utdannet siviløkonom. Han har en lang fartstid i Automotive med Scania Trucks an buses og Kongsberg Automotive (KA) fra 1977 til 2016. I en 10 årsperiode fra 1989 var han Vice president Business Development i KA. Fra 2000 var hans hovedvirke å etablere bedrifter for KA i utlandet med hovedvekt på Asia og nye KA bedrifter i Korea, Kina, Japan og India. Med hovedbase i Kina var han Asia ansvarlig. Til sammen var han stasjonert i Kina i 9 år.
Torsdag 17. november:
Øystein Tunsjø : Verden i spenningsfeltet mellom supermaktene USA og Kina.
Øystein Tunsjø er professor ved Institutt for forsvarsstudier. Han er cand. philol med hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo og har doktorgrad fra University of Wales. De siste årene har han utgitt flere bøker på amerikanske akademiske forlag med temaer knyttet til hvordan Kinas fremvekst har skapt en ny maktbalanse i verden.